Nudíte se na sjezdovce? Zkuste skialp

Lyžování na sjezdovkách pro vás nepředstavuje dostatečný adrenalin? Chcete zažít svobodu při sjezdu daleko od sjezdovek? Jen vy a horská divoká příroda. 

Co je skialp?

Skialpinismus, zkráceně nazývaný skialp, je volný pohyb na lyžích v malebné horské krajině. „Vyjít“ na lyžích do kopce a dolů fičet s větrem o závod a brázdit právě napadlý prašan.

Chcete-li se věnovat skialpu, měli byste splňovat určité předpoklady a také mít vhodné vybavení pro tento zimní sport.

Kdo může skialp provozovat?

Výhodou tohoto sportu je, že není omezen věkem a kondicí. Důležitou podmínkou pro skialp je umět lyžovat, abyste si mohli užít radost ze sjezdu z vyšlápnutého kopce.

Každý si délku trasy a její náročnost může přizpůsobit vlastním možnostem.

Jaké vybavení si mám pořídit?

Pro skialp budete potřebovat nejen odpovídající vybavení, ale také vhodné oblečení. 

Oblečení pro skialp

Neobejdete se bez kvalitního funkčního prádla, které bude odvádět pot z vašeho těla. Jako další vrstva může posloužit teplá mikina. Pro sjezd a zastávky na cestě využijete tenčí bundu. Také je zapotřebí myslet na případ deště či sněžení a mít s sebou i nějaký nepromokavý kousek oblečení, např. softshellovou bundu.

Nezapomeňte ani na další doplňky, které zajistí váš tepelný komfort – čepici, rukavice.

Nezbytná výbava pro skialpinismus

  • skialpové lyže – musí být lehké a zároveň splňovat požadavky pro sjezd rozličnou sněhovou pokrývkou. Poznáte je podle drážek pro uchycení tzv. „tuleních pásů“. 
  • stoupací pásy („tulení pásy“) – mají za úkol minimalizovat klouzání lyží při výstupu do kopce. Vyrábějí se z mohéru (srst horské kozy), synteticky vyrobených vláken (např. nylonu). Setkat se můžete i s kombinací obou.
  • vázání – skialpové vázání dovoluje uvolnit patu boty při výstupu a její fixaci při sjezdu.
  • boty

Chybět nesmí ani přilba, lyžařské brýle, batoh, lavinová výbava (lopatka, lavinový vyhledávač a sonda), plně nabitý mobil či termoska s teplým čajem a občerstvení pro dodání energie.

Nevíte si rady?

Nebojte se na nás se svým dotazem obrátit. Pokusíme se najít pro vás to nejvhodnější řešení.


Telefon

+420 777 558 855

E-mail

breclav@cefrysport.cz