Buďte hvězdou sjezdovek. Vyberte ty správné sjezdové lyže

Vybrat vhodný model lyží se může jevit jako nadlidský úkol. Podívejte se, jak vybrat ty pravé sjezdové lyže.

Co před samotným nákupem lyží zvážit?

Pro konkrétní typ sjezdových lyží se rozhodujte na základě odpovědí na následující otázky:

  • Jaká je moje lyžařská úroveň?
  • Jaký terén budu sjíždět?
  • Vnímám lyžování jako způsob relaxace nebo se mu plánuji věnovat intenzivněji?
  • Jak dlouhé lyže a jaký radius mám zvolit?

Jaká je moje lyžařská úroveň?

Buďte sami k sobě upřímní. Nepodceňujte své lyžařské dovednosti, ale ani je nepřeceňujte. Lze rozlišit 4 základní lyžařské úrovně:

  • začátečník – lyžař, který s lyžováním teprve začíná a není si jistý „v kramflecích“. Pro něj jsou ideální měkké lyže
  • pokročilý lyžař – tento typ lyžaře sjede všechny sjezdovky, ale preferuje poklidný styl jízdy. Ideální volbou jsou lyže s dřevěným jádrem
  • sportovní lyžař – rychlá jízda a neustálé posouvání vlastních limitů, to je jeho. Vhodnou volbou jsou tvrdé lyže s dřevěným jádrem obohaceným o další materiál, např. titanal
  • závodní lyžař

Jaký terén budu sjíždět?

Podle terénu, pro který jsou lyže primárně určeny, je můžeme rozdělit do následujících kategorií:

  • upravená trať (sjezdovky) – mezi lyžaři velmi oblíbené, vhodné i pro méně zdatné. V ČR se velké oblibě těší slalomky (lyže o délce 165–170 cm, určeny pro krátké obloučky)
  • upravená trať, ale také terén (allmountain) – uzpůsobené pro sjíždění terénu (šířka 77-85 mm), ale zvládnete na nich bez problému i upravenou sjezdovku
  • zejména terén (freeride) –po tomto typu lyží sáhnete, pokud je vaším snem sjíždět zasněžené horské pláně. Vyznačují se širokou plochou pod vázáním (>80 mm) a vysokým radiusem (>20 m).
  • speciální (freestyle) - skialp, snowpark aj.

Vnímám lyžování jako způsob relaxace nebo se mu plánuji věnovat intenzivněji?

Rekreačním lyžařům vyhovují měkké lyže s kompozitovým jádrem, se kterými „se dá snadno domluvit“ a nekladou přílišný odpor. Pokud však plánujete lyžování povýšit „na vyšší level“ a věnovat se mu intenzivněji, pak byste měli zvolit tvrdší dřevěné lyže, ev. i s výztuží.

Jak dlouhé lyže a jaký radius mám zvolit?

Radius určuje, jak velký poloměr oblouku s danou lyží při vhodném zatížení zajedete. Radius je dobré volit podle toho, jakým obloučkům více holdujete. Jste-li příznivci malých oblouků, volte „živější“ lyže s radiusem do 13 m. Pokud vám vyhovují větší obloučky, sáhněte po lyžích s radiusem nad 16 m, které jsou klidnější.

Orientačně se lze řídit pravidlem, že délka lyže by měla dosahovat lyžaři mezi bradu a nos. Výběr vhodné délky je však záležitostí mnohem komplikovanější. 

Délka lyží závisí na tělesné konstrukci lyžaře, jeho zdatnosti či preferencích. Platí, že kratší lyže jsou lépe ovladatelné. Při vyšších rychlostech však dosahují nižší stability v porovnání s delšími lyžemi, které se naopak vyznačují horší ovladatelností.

Nevíte si rady?

Nebojte se na nás se svým dotazem obrátit. Pokusíme se najít pro vás to nejvhodnější řešení.




Telefon

+420 777 558 855

E-mail

breclav@cefrysport.cz